dissabte, 25 de gener del 2014

75 Anys

Avui fa exactament 75 anys que van entrar les tropes “nacionals” a Barcelona. Ja feia dies que eren pels voltants sense deixar-se veure gaire però se’ls podia sentir. Hi havia un flaire no gens tranquilitzador. Els “moros” eren al Tibidabo. Els falangistes eren per tot arreu. Començaven a penjar-se banderes “nacionals” a alguns edificis i alguns veïns que havien estat amagats tota la guerra començaven a veure’s als balcons.

Al Carrer de Salmeron (avui Gran de Gràcia) número 130, al segon pis, hi vivien la meva mare, la meva àvia i la meva germana (17 mesos). Uns cunyats que gaudien del privilegi de comptar amb un cotxe oficial van dir que marxaven cap a França però que no podien encabir-les a totes tres en el cotxe (per sort, doncs jo no hauria nascut). El pare era al front de València, també el tiet (aquest a l’arrereguarda). ¿Podrien embarcar cap a Algèria?

Escamots descontrolats de soldats van començar a circular pel carrer tot i que l’entrada triomfal era reservada a la Diagonal. Un parell de moros van trobar el portal obert i van pujar. Anaven entrant a tots els pisos que els obrien la porta. “Aquí hay una mujer joven” va dir un. “Tiene niña” va dir l’altre. Van pujar al replà de dalt.

Cap de les tres ha pogut celebrar el 75è anniversari !


Antoni Cruzado i Alorda

Veïnat del Pibitller
Maçanet de la Selva