dimarts, 23 d’octubre del 2007

Residus innocuus a la Selva

La carta que segueix va ser enviada per la seva publicació a la revista TORRENTERES Nº 9, tardor 2007.

Senyora Directora,

El passat mes de juliol van aparèixer per tot arreu uns camions-cuba que ruixaven els camps de conreu amb un líquid de color marron i que desprenia un olor que en res no se sembla a la mesquita o dejeccions ramaderes a les que ja ens tenen acostumats i que constitueixen el fertilitzant habitual dels camps de farratges en aquestes contrades.

Aquest cop, el líquid era el residu d’una empresa de Palafolls que produeix principis farmacèutics a partir de restes animals (visceres de porcí, oví i vacú) i ha de desfer-se d’una gran quantitat de residus orgànics. Aquesta empresa intenta comercialitzar la part sòlida d’aquests residus com a aliment per a bestiar i la líquida com a fertilitzant.

Segons que diu l’empresa productora, aquests residus són innocus i estan homologats pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. El que no diu aquesta empresa és que ha estat investigada per un comitè de tècnics de la Comissió Europea perquè els residus, emprats com a alimentació animal, podrien tenir problemes amb la transmissió de la malaltia de les vaques boges. També als Estats Units ha tingut problemes amb la comercialització d’un fàrmac per publicitat enganyosa doncs no s’ha demostrat que tingui els efectes pal·liatius dels dolors articulars que ells pretenen.

I aquí, ha convençut a uns quants pagesos de que no passa res per conrear cereals o farratges en terres ruixades amb aquests productes i que després es faran servir com a aliment animal o fins i tot humà. Per a entendre que aquests residus no són realment el que diuen ser, només cal pensar en que els pagesos no compren aquests productes com fora normal per a un adob qualsevol. Ans al contrari, cobren per permetre que aquesta empresa aboqui aquest líquid nauseabund en les seves terres o les que ells menen.

¿Quina garantia hi ha de que la llet que surt de les vaques que mengen aquests farratges o els embotits fets amb porcs engreixats amb aquests cereals tenen la qualitat que tots esperem dels productes de la nostra terra?

Sincerament, Sra. Directora, penso que només la ignorància i l’afany de lucre per part d’alguns desaprensius justifica aquesta actitud interessada i maliciosa d’una empresa que, poca broma, es considerada com a model d’indústria a Catalunya.

Cordialment,

Antoni Cruzado
Veïnat del Pibitller
Maçanet de la Selva